Utanförskap på tandvårdsklinker
På tandvårdskliniker är en bra arbetsmiljö och goda relationer i teamet avgörande för medarbetarnas välmående och klinikens framgång. Genom samtal med andra i branschen och inlägg i Facebook-grupper för tandvårdspersonal fick jag intrycket av att det finns utmaningar på många kliniker. Med intresse för både tandvård och arbetsmiljö bestämde jag mig för att undersöka hur verkligheten faktiskt kan se ut.
En bra arbetsmiljö påverkar inte bara medarbetarnas välbefinnande utan också engagemang och motivation, det visar resultaten i undersökningen tydligt. Syftet med texten är att uppmärksamma ämnet och uppmuntra till en diskussion om vad vi kan göra för att förbättra arbetsmiljön inom tandvården. Du kan läsa om hur undersökningen genomfördes längst ner i texten.
Hela havet stormar – i lunchrummet
Nästan hälften av deltagarna anger att de någon gång känt sig utanför på sin arbetsplats eller under LIA (lärande i arbete) och över hälften har någon gång sett en kollega bli exkluderad. Många berättar om små, men tydliga, situationer där de känt sig utanför.
En deltagare berättar om hur det kan vara på lunchrasten. Några medarbetare sätter sig vid ett bord och flyttar bort stolar så att andra inte ska få plats. En annan har stött på sura lappar som riktas till specifika medarbetare på kliniken. Utbildningar och stora evenemang kan också bidra till känslor av utanförskap, särskilt om endast en liten del av personalen får möjlighet att delta. Något som ska vara positivt och roligt för branschen kan istället förstärka känslan av ojämlikhet.
Förstå olikheter och skapa utrymme
Undersökningen visar att det finns flera anledningar som kan påverka känslan av att hamna utanför. Bland annat nämns skillnader i utbildning, yrkesroll, erfarenhet och lön. Men många deltagare pekade också på att personligheten kan spela en stor roll.
Som en av deltagarna uttryckte det:
“Alla klickar inte, men man måste lära sig att acceptera varandras styrkor och svagheter.”
Det är en viktig påminnelse om att det inte alltid handlar om uppenbara skillnader utan snarare om den mänskliga dimensionen: hur vi fungerar tillsammans och anpassar oss till varandras personligheter och arbetssätt. Kanske handlar det om att förstå varandras olikheter och skapa utrymme där alla kan känna sig delaktiga, trots att vi inte alltid passar in i samma sociala grupp.
Utanförskap leder till ett sämre teamarbete
Att känna sig utanför påverkar inte bara hur man trivs på sin arbetsplats utan också teamets samarbete och prestation. Resultaten visar att över 80% upplever att utanförskap leder till minskad trivsel. Andra negativa effekter är också ökad stress, sämre kommunikation och högre risk för personalomsättning.
75% upplever att det inte finns tillräckligt med stöd eller resurser för att hantera utanförskap på arbetsplatsen. Det är en tydlig indikation på behov av bättre verktyg och stödresurser för att kunna hantera dessa problem.
En av deltagarna beskriver också hur utanförskap och bristande handledarstöd fick denne att överväga att hoppa av sin utbildning:
“På min LIA1 kände jag mig utanför och fick en handledare som nog inte egentligen ville vara handledare. Upplevde att jag inte fick det mottagandet och introduktionen i arbetet som jag hade förväntat mig och började fundera på om yrket var något för mig eller om jag borde hoppa av utbildningen.”
Även om deltagaren i slutändan valde att stanna kvar och idag arbetar som tandsköterska är detta ett exempel på hur man kan påverkas i en miljö som inte är inkluderande.
“En chef som lyssnar, behandlar alla lika och tar arbetsmiljön på allvar”
Deltagarna föreslår flera åtgärder att motverka utanförskap. Regelbundna samtal om arbetsmiljö och inkludering nämns som ett sätt att hålla dessa frågor aktuella. En annan idé är att skapa tydliga rutiner för att välkomna och inkludera nya medarbetare från start.
Det är också tydligt att många anser att den som är personalansvarig spelar en central roll i att skapa en inkluderande arbetsmiljö. Flera deltagare framhåller att utbildning och tydliga handlingsplaner kan vara viktiga verktyg för att hantera utanförskap och främja en god och trygg arbetsmiljö.
Utanförskap inom tandvården – ett verkligt problem
Utanförskap inom tandvården är ett verkligt problem som påverkar både arbetsmiljön och den personliga utvecklingen.
Resultaten från undersökningen visar att utanförskap förekommer och ger många negativa effekter som även kan påverka klinikens framgång.
För att skapa den arbetsmiljö vi alla strävar efter – där både medarbetare och klinik kan utvecklas och må bra – krävs insatser och ett tydligt ledarskap från den som är personalansvarig.
Min förhoppning med texten är att väcka intresse och skapa förståelse för ämnet. Om du ser någon på din arbetsplats som verkar hamna utanför, ta mod till dig och prata med personen eller med personalansvarig. Är du själv drabbad? Prata med någon du litar på, eller sök stöd utanför arbetsplatsen – det kan bli bättre.
Om du är intresserad av att dela texten eller vill veta mer om undersökningen är du varmt välkommen att kontakta mig.
Texten är delad och publicerad via min LinkedIn.
Så genomfördes undersökningen
Undersökningen genomfördes sommaren 2024 och riktade sig till både yrkesverksamma och studerande inom tandvården. Den samlade svar från fler än 30 deltagare, främst från Folktandvården och privata kliniker.
Frågorna fokuserade på upplevt utanförskap, observerade situationer av exkludering och faktorer som påverkar arbetsmiljön. Svaren bearbetades anonymt och användes för att få en bättre förståelse för de sociala strukturerna och arbetsklimatet inom branschen.